Lesdagen en locaties:

  • M. Agtsteribbe: ma t/m vr hoofdgebouw Kunstcircuit (voormalig Leeuwenkuil).
  • K.Taruchaladze: ma en di. hoofdgebouw Kunstcircuit (voormalig Leeuwenkuil).
    Do. In Twello. (ga naar www.muzieklestwello.nl)

Aanvangsleeftijd

Voor de strijkinstrumenten geldt dat een vroege start vaak het meest ideaal is! Er kan dus al met lessen worden gestart op 5 à 6-jarige leeftijd. Ook daarna kan er worden ingestroomd: eigenlijk op alle leeftijden.

Thuis oefenen

Zowel op het gebied van het gehoor (zuiverheid!) als houding en bewegingen is de viool een erg precies instrument! Om dit onder de knie te krijgen is regelmatig en goed oefenen thuis noodzakelijk. De duur van het oefenen wordt in het eerste les-jaar opgebouwd (gewenning) naar 20 tot 30 minuten dagelijks. Hulp en stimulans van ouders is vooral voor jonge leerlingen heel wenselijk!

Aanschaf instrument

Omdat de viool qua maat “meegroeit” met de leerling adviseren wij tot aan de “volwassen” hele viool een instrument te huren bij een (erkende) vioolbouwer. Op deze manier is de bespeelbaarheid van het (kinder-) instrument en de geluidskwaliteit in orde. Dat is zeer bepalend voor het spelgemak en plezier van uw kind! Huren voorkomt de zorg van koop en verkoop bij elke wisseling van maat van je instrument. Overleg met de docent vóór aanschaf van het instrument. Dit voorkomt teleurstellingen. Huurprijs per jaar: ca. € 150,-

Het kopen van de hele viool is vaak (op termijn) wel aan te raden, omdat de leerling dan meestal ver genoeg is ontwikkeld en een eigen smaak/muzikale identiteit heeft. Een instrument dat vooral qua klanktype daarbij aansluit en goed past bij de individuele lichaamsbouw van de speler kan enorm stimuleren en het musiceren op een hoger plan trekken! De prijs van een hele viool varieert van €800,- voor een eenvoudige viool met koffer tot wel € 3500,- voor een viool met veel mogelijkheden. En alles daar tussenin.

Lesmateriaal:

Bladmuziek die we gebruiken is eenvoudig te bestellen via internet. Veel boeken die we gebruiken
bevatten cd’s waarop de leerlingen kunnen horen hoe het stuk klinkt, om daarna zelf met de
begeleidingsmuziek mee te spelen. De viool is vooral een klassiek georiënteerd instrument, maar
komt ook in andere genres voor! Als een leerling dit graag wil, kan de lesstof na de aanvangsfase
worden aangevuld met andere stijlen o.a. Folk, tango, pop of musical.