Veel gestelde vragen

Hoe duur zijn vioollessen?

Onze tarieven vindt u hier. Indien u de kosten van vioolles moeilijk kunt dragen, is er de mogelijkheid hier ondersteuning te krijgen.
Stichting Leergeld Deventer biedt ouders van leerlingen die muzieklessen willen nemen financiële ondersteuning. Of je hiervoor in aanmerking komt kun je vinden op hun website.

Hoe vaak moet een beginnende leerling oefenen?

Zowel op het gebied van het gehoor (zuiverheid!) als houding en bewegingen is de viool een erg precies instrument. Om dit onder de knie te krijgen is regelmatig en goed oefenen thuis noodzakelijk. De duur van het oefenen wordt in het eerste les-jaar opgebouwd naar 20 tot 30 minuten dagelijks. Hulp en stimulans van ouders is vooral voor jonge leerlingen heel wenselijk.

Hoe zorg ik als ouder/verzorger dat mijn kind met plezier speelt?
Zeker in het eerste jaar helpt het als een ouder in de les aanwezig is. Die kan dan beter helpen bij het oefenen thuis. Ook is regelmaat in het oefenen belangrijk. Tip: kies een vast oefentijdstip.
Wat is ensemble-les?
Eigenlijk gewoon samenspel-les. Dit werkt voor de kinderen meestal zeer motiverend. Het sociale aspect en samen mooi leren musiceren geeft extra plezier!
Kan ik beginnen met vioolspelen als ik geen noten kan lezen?
Ja zeker! Wij beginnen zelfs de eerste periode zónder notenschrift om helemaal te focussen op gehoor, houding en bewegingen!
Kan iedereen leren om viool te spelen?
Bijna iedereen…. maar heel soms lukt het echt niet.
Vooral als het gehoor niet goed “ontwikkelbaar” blijkt te zijn of de fijn-motoriek niet viool-geschikt is.
Wanneer kan ik meedoen aan een muziek-uitvoering?
Meestal in het tweede lesjaar, maar dat verschilt natuurlijk wel per persoon.
Sommigen zijn er al eerder rijp voor.
Waarom zou ik viool als instrument kiezen?

Dat moet je natuurlijk niet aan twee viooldocenten vragen! Die zullen zeggen dat de viool het instrument van de ziel is, dat je met een viool alle emoties tot leven laat komen.

De viool kwam ca. 1550 in Itali. tot stand en behoort tot de familie van strijkinstrumenten. Sindsdien is en wordt er nog volop ge.xpirimenteerd met materiaal en vorm van zowel viool als strijkstok. Hoewel er ook enkel indrukwekkende en pakkende werken voor viool solo zonder begeleiding zijn geschreven, komt de viool toch vooral in allerlei vormen van samenspel voor. Ook is er een breed en divers repertoire voor de viool. Als je het nog niet helemaal weet kun je eens luisteren naar muziek waar violen in voorkomen. Dat kan klassieke muziek, filmmuziek of zelfs pop-muziek zijn. Of kom gewoon een keer kijken bij een uitvoering. En, iedereen is welkom om een afspraak te maken voor een proefles!

Hoe oud moet je zijn om te beginnen met vioolspelen?

Voor de strijkinstrumenten geldt dat een vroege start vaak het meest ideaal is. Er kan dus al met lessen worden gestart op 5 à 6-jarige leeftijd. Ook daarna kan er worden ingestroomd: eigenlijk op alle leeftijden.

Moet ik zelf een viool aanschaffen en wat kost dat?

Omdat de viool qua maat “meegroeit” met de leerling adviseren wij tot aan de volwassen een instrument te huren bij erkende vioolbouwers, bijvoorbeeld Michael van Berkum (Zutphen) en Simon Kok (Deventer). Op deze manier is de bespeelbaarheid van het (kinder-) instrument en de geluidskwaliteit in orde. Dat is zeer bepalend voor het spelgemak en plezier van uw kind. Huren voorkomt de zorg van koop en verkoop bij elke wisseling van maat van je instrument. Overleg met de docent vóór aanschaf van het instrument. Dit voorkomt teleurstellingen. Huurprijs per jaar: ca. € 150,-

Het kopen van de hele viool is vaak (op termijn) wel aan te raden, omdat de leerling dan meestal ver genoeg is ontwikkeld en een eigen smaak/muzikale identiteit heeft. Een instrument dat vooral qua klanktype daarbij aansluit en goed past bij de individuele lichaamsbouw van de speler kan enorm stimuleren en het musiceren op een hoger plan trekken. De prijs van een hele viool varieert van € 800,- voor een eenvoudige met koffer tot wel € 3500,- voor een viool met veel mogelijkheden. En alles daar tussenin.

Moet is zelf zorgen voor het lesmateriaal?

Bladmuziek die we gebruiken is eenvoudig te bestellen via internet. Veel boeken die we gebruiken bevatten CD’s waarop de leerlingen kunnen horen hoe het stuk klinkt, om daarna zelf met de begeleidingsmuziek mee te spelen. De viool is vooral een klassiek georiënteerd instrument, maar komt ook in andere genres voor! Als een leerling dit graag wil, kan de lesstof na de aanvangsfase worden aangevuld met andere stijlen o.a. Folk, tango, pop of musical.